Újévi rendrakó kalauz

Újévi rendrakó kalauz
2019-01-13 Babus

Mindenkinek szüksége van egy kis felfrissülésre, és mikor máskor tennéd ezt meg, mint januárban? Környezeted rendezettsége ugyanis segíthet egy lökést adni az új kihívásokhoz, új kalandokhoz, vagy adott esetben új nehézségekhez. Sokkal könnyebben veszed majd az akadályokat, ha rendet teszel magad körül – így egyszerűbb lesz a fejedben is rendet tartani és precízebb, felszabadultabb lesz a munkavégzés, legyen szó egyetemről, munkáról, vagy akár a mindennapi életedről!

1. ONLINE

Az online tevékenységeddel elengedhetetlen néha foglalkozni – ez magában foglalja a levelező, böngésző és social media platformok rendszeres használatát. Ilyen például az e-mailek rendezése és szelektálása. Ha téged is idegesítenek a piros értesítők és azok az elképesztő számok az olvasatlan üzeneteknél, vegyél egy nagy levegőt és olvasd el őket, válaszolj rájuk, töröld ki, amire nincs szükséged! Egyrészt a levelező tárhelye is véges, másrészt ahogy a gardróbodban vagy a papírjaid között sem, úgy itt sem akarsz fölösleges dolgokat tárolni. Amint a „NEM KELL” kategóriába titulált üzeneteket a lomtárba helyezted, töröld őket véglegesen, majd a megmaradt e-maileket címkézd, kategorizáld, és ne felejtsd el elmenteni a fontos fájlokat! 

Ugyanez vonatkozik az Instagramra és a Facebookra: szabadulj meg attól, amire nincs szükséged! Legyenek ezek régi képek, ismerősök, üzenetek – ezeken a felületeken mindig fokozottan kell ügyelned arra, mit tárolsz. (és ne felejts el időnként szünetet tartani, hiszen hosszú távon a social mediának káros hatásai lehetnek) A Youtube és a Pinterest felületei is alkalmasak rendszerezésre: készíts új playlisteket, táblákat és azokon belül szakaszokat, így felfrissítheted az inspirációs forrásaidat!

2. OFFLINE

A mindennap használt eszközökön fontos rendet tartani. Ilyen például a telefonod, számítógéped, tableted és az ezeken tárolt adataid. Ilyenkor szerencsés, ha rendelkezel egy külső adattárolóval (pendrive vagy winchester), hiszen erre a már nem használt, de tárolni kívánt fájlokat rámentheted – és persze ne felejts el biztonsági mentést végezni időnként, nehogy bármilyen fontos információ elvesszen, elvégre ez a digitális világban sajnos gyakran előfordul. A telefonodról mentsd le a képeidet, töröld a nem használt alkalmazásokat, a régi üzeneteket, hívásokat, ébresztőket, nézd át a kontaktokat! Nem is tudod, hogy az ilyen aprónak tűnő adatok mennyi memóriát foglalnak a telefonodon. Érdemes felfrissíteni egy új üvegfóliával és tokkal, mivel ezeken több kosz van, mint amennyit elképzelni tudsz.

Kategorizálj: képek, videók, hangfájlok, dokumentumok! Készítsd mappákat, egységesítsd a fájlneveket, a dokumentumok betűméretét és betűtípusát. Az egységes kinézet frissen tartja az agyad és pillanatok alatt megtalálod majd a keresett fájlt!

3. BULLET JOURNAL

Egy bullet journal vagy egy planner használata elengedhetetlen ahhoz, hogy rendet tegyél az életedben. Jegyezheted benne a költségeidet, leírhatod benne legfontosabb céljaidat, mindennapi teendőidet, listákat a lényeges dolgokról, melyekről nem akarsz megfeledkezni! Vásárolhatsz előre elkészített journalt – a mi kedvencünk például az ELS & NEL naplója: minimalista, letisztult, és pont annyira rendszerezi a mindennapi életedet, amennyire szükséges! Ha rajzolással, alkotással kapcsolsz ki, elkészítheted magadnak saját bullet journalodat: az ebayen olcsón jutsz hozzá dot grid mintájú üres, minimál füzetekhez.

Ha az egyik újévi fogadalmad nemcsak az, hogy rendszerezettebb és összeszedettebb legyél, hanem pozitívabb is, írd le a nap mellé a top 5 legjobb eseményt, ami aznap történt veled! Ez lehet egy jó, hosszú, pihentető alvás, egy finom étel, jó időjárás, bármi – a lényeg, hogy pozitív gondolatokat írj magadnak. Hosszú távon teljesen megváltoztatja a hozzáállásodat és az alaphangulatodat: észreveszed majd, hogy inkább a jó, kellemes pillanatokra koncentrálsz a negatívak helyett!

4. LAKÁS

A lakásfrissítés nemcsak egy nagytakarításból és ágyneműhúzásból áll. Érdemes minden általad birtokolt tárgyat speciális módon rendszerezni. Például a fehérneműket, tech dolgokat, írószereket, ékszereket, kozmetikumokat, edényeket, ruhákat, cipőket, és még sorolhatnánk. Egyszerre költséges lehet mindennek saját organizert vásárolni, de szépen lassan össze lehet gyűjteni a szükséges eszközöket: mappákat, dobozokat, fiók dividereket, stb. Kellemes kikapcsolódás nemcsak maga a rendszerezés, de az organizerek keresése és böngészése az Interneten. De vigyázz! A Container Store és az Ebay függőséget okozhatnak – rengeteg apró hasznos kiegészítőt találhatsz ezeket a weboldalakon, elérhető áron. Legyél figyelmes, amikor rendszerező eszközöket vásárolsz: a műanyag helyett mindig válaszd a másik opciót, így környezettudatos maradhatsz.

Figyelj arra, hogy egy kategóriában egységes organizereket használj – és ne felejtsd el a címkézést! A DYMO label maker egy csodálatos készülék ehhez a feladathoz!  

5. PAPÍROK

Az egyetemi félév alatt rengeteg papír felhalmozódhat: jegyzetek, házi feladatok, feladott olvasnivalók, tájékoztatók. Válaszd a jól bevált módszert: lyukaszt, lefűz! A dátum szerinti illetve kategorizált rendezés meg fogja könnyíteni a keresés folyamatát. Ha nem szereted a keménymappákat, az IKEA-ban rengeteg irattartó papucsot találsz megfizethető áron. Mindegy, milyen módszerrel rendszerezel és milyen organizerben tárolod az irataidat, a lényeg, hogy könnyedén eligazodj.

A papírok átnézésével olyan dokumentumokkal is találkozhatsz, amelyekre már nem lesz szükséged a közeljövőben – ezektől szabadulj meg: eltereli a figyelmedet, foglalja a helyet! A rendszerezés lényege, hogy mindenről tudd, mit merre találsz és rövid időn belül sikerüljön is megtalálni. Legyenek elöl a fontosabb dokumentumok: bizonyítványok, igazolványok, szerződések, aktuális számlák: hidd el, nem szeretnéd, hogy ezek elvesszenek.

5+1. GARDRÓB

Az új év kezdetével mindig megjelennek újabb és újabb trendek: fazonok, ruhadarabok, színek, kiegészítők. Ha nem követed az aktuális divatot és inkább az időtálló ruhatárra törekszel, akkor is szükség van néha egy kis szortírozásra. Ugyan több ezerszer leírtuk már, de nem tudjuk eléggé kihangsúlyozni, mennyire fontos a fenntartható divat irányába menni. Így érdemes több, olcsóbb és kevésbé jó minőségű ruha helyett egy-két drágább, de sokkal igényesebben kivitelezett darabokra beruházni – hidd el, hosszú távon megtérül! A Hodina óramárka is pont ezt vallja: Quality over quantity!

Ha érzelmileg kötődsz valamihez, természetesen nem kell eldobnod, de ne tárold a szekrényedben, ha tudod, hogy többet nem fogod hordani. Dobozold be a többi kedves emlékeddel együtt, így megőrizheted magadnak és csodás érzés lesz, amikor ismét a kezedbe kerül. A többi kiszelektált ruhádat vidd el alapítványoknak, osztogasd szét a legkedvesebb barátnőid között, keress egy appot (pl. Poshmark), amelyet erre a célra fejlesztettek ki, vagy add el egy gardróbvásáron: ez akár egy kellemes, kikapcsoló hétvégi program is lehet!

Ne feledd: declutter your space, declutter your mind! Rendszerezni az életedet nem azt jelenti, hogy egyik pillanatról a másikra tökéletes szisztémát alakítasz ki az életed minden terén – ez inkább egy életmódváltáshoz vagy szemlélet váltáshoz hasonlít. Szépen, fokozatosan kell haladni, amíg eléred a számodra megfelelő, tökéletes állapotot, amelyben jól érzed magad és működni tudsz!  

További cikkek amik még érdekelhetnek

jún21
A skandináv lakberendezés alapjai
A skandináv lakberendezés alapjai

Mindenki hallott már a skandináv lakberendezési stílusról, de kevesen tudják, hogy egész pontosan miről is van szó. Sokan azonosítják az IKEA bútoraival, mások a fekete-fehér kombinációval, egyesek pedig a minimalizmussal. Mindannyiuknak igaza van és mindannyian tévednek.

máj29
Stresszlevezetés érettségi után
Stresszlevezetés érettségi után

A vizsgaidőszak mindenki számára óriási stresszdózissal jár. Ha te is hajlamos vagy beletemetkezni a sok tanulnivalóba és teljesen kizárni az életedből a korábbi szabadidős elfoglaltságaidat, akkor igen nagy szükséged lesz a vizsgáid után néhány teljesen stresszmentes napra, hogy újra formába lendülj!

máj23
London City Guide
London City Guide

Leteszteltük a Cereal útikönyv sorozatának Londonnal foglalkozó kötetét. A London City Guide a hagyományos útikönyvekkel ellentétben az elcsépelt turistalátványosságok mögé vezet minket. Kibontakozik az élő, lélegző város, épp ahogy a helyiek is látják, jelen esetben egy vérbeli Londoner!

máj06
Kinfolk magazin
Kinfolk magazin
By

Ismered a kreatív emberek nemzetközi lapjaként számon tartott Kinfolk magazint? Ez a negyedévente megjelenő kiadvány olyan témákban szélesíti az olvasó látókörét, mint az otthon és otthonteremtés, a munka, a stílus, a gasztrológia és a kultúra. Minden szám az aktuális évszak köré épül és minőségi kontenttel lát el, ezért érdemes minél előbb beszerezned a sajátodat!