Ismerd meg a niksen életmódot

Ismerd meg a niksen életmódot
2018-11-14 Kretter Szandra

A dán hygge és a svéd lagom után a hollandok is megismertetnek minket egy újfajta életszemlélettel, ez pedig nem más, mint a niksen, azaz a semmittevés művészete. Fontos tudni, hogy a niksen életmód nem a láblógatást tartja követendő példának. Mindössze bemutatja, hogy nincs azzal semmi gond, ha néha komolyabb célok nélkül teszel valamit – mondjuk bámulod a plafont, zenét hallgatsz, vagy csak az ablakon bámulsz ki hosszú percekig –, ha mindezt a saját örömödre teszed.

A hollandok szerint érdemes észrevenni hogy a niksen tényleg nem a semmittevésre ösztönzi az embereket! Sokkal inkább felhívja a figyelmet arra, mennyire egészségtelen az élet, amit élsz, hiszen rohansz mindenhová, nincs időd szinte semmire, kapkodsz, igyekszel! A lagomhoz hasonlóan a niksen szerint is érdemes lenne észrevenni, hogy a végeláthatatlan túlóráknak és a rengeteg intéznivalónak, teendőnek hosszú távon bizony negatív hatásai lesznek. 

A rohanó világban már teljesen hozzászoktál a reggeli rohanáshoz, a napi feladatok és a meetingek utáni kapkodáshoz. Ehhez képest a niksen talán kicsit sablonosnak, unalmasnak tűnhet. Azonban pszichológiai vizsgálatok  kimutatták, hogy ez nem feltétlenül baj. Számos kutatásból kiderült, hogy az unalom meglepően jó hatással van a mentális állapotra. A  The Atlantic adatai  például rámutattak, hogy a bambulás és az álmodozás elősegíti az agyműködést és serkenti a kreativitást. 

Egy brit tanulmány keretein belül a kutatók kreatív kihívásokkal állították szembe a vizsgált alanyokat. A kutatásban résztvevők egy csoportja a kreatív ötletelés előtt kifejezetten unalmas elfoglaltsággal ütötte el az időt, míg a többiek rögtön a brainstormingra tértek. Az eredmények azt mutatták, hogy sokkal jobban teljesítettek azok az emberek, akik nem rögtön a “lényegre” tértek, inkább hagyták, hogy az elméjük egy kicsit megpihenjen. A niksen tehát nemcsak a mindennapjainkra és a közérzetünkre, de a kreativitásunkra is jó hatással lehet.

Ha valamennyire követed a különféle életstílusok felbukkanását és mibenlétét, akkor talán elgondolkodtatott, hogy mindez egyenlő lenne a mindfulnessel? A mindfulness egyszerűen megfogalmazva tudatos jelenlétet jelent, amikor teljesen megéljük az adott pillanatot. Ilyenkor befelé figyelünk, tudatosan fókuszálunk. Ezzel szemben a niksen az “aktív” semmittevésre biztat, amikor nem koncentrálunk tudatosan, de a kreativitásunk, az elménk, a fantáziánk mégis dolgozik.

A niksent tehát bárhol, bármikor könnyen gyakorolhatod: egy kávézóban, amíg a barátaidra vársz vagy otthon, mikor a kedvenc magazinodat olvasod! Nincs is jobb annál, mint mikor hazaérsz a munkából, letelepedsz a kedvenc karosszékedbe, meggyújtasz egy gyertyát és megpihensz! A lényeg, hogy mindezt úgy tedd, hogy ne vonja el a figyelmedet semmi, felejtsd el egy kis időre a napi feladatokat, gondokat, csak élvezd a pillanatot! Az Uptostyle shopban beszerezhető P.F. Candle Orange cardamom-szója illatgyertya például tökéletes választás az ellazuláshoz – telt, édes illatával garantáltan megnyugtat!

Sokféle életvezetési módszer létezik, nem könnyű köztük kiigazodni, azonban abban mindegyik megegyezik, hogy a magadra szánt idő, a testi-lelki kikapcsolódás nagyon fontos! Csak akkor leszel igazán produktív, ha képes vagy ellazulni, feltöltődni, kilépni a mókuskerékből! Tenni valamit pusztán azért, mert jól esik!

További cikkek amik még érdekelhetnek

máj06
Kinfolk magazin
Kinfolk magazin
By

Ismered a kreatív emberek nemzetközi lapjaként számon tartott Kinfolk magazint? Ez a negyedévente megjelenő kiadvány olyan témákban szélesíti az olvasó látókörét, mint az otthon és otthonteremtés, a munka, a stílus, a gasztrológia és a kultúra. Minden szám az aktuális évszak köré épül és minőségi kontenttel lát el, ezért érdemes minél előbb beszerezned a sajátodat!

ápr28
5+1 ajándék Anyák napjára
5+1 ajándék Anyák napjára

Május első vasárnapja mindig az édesanyák ünnepe. Ezt a napot teljes mértékben nekik kell szentelni: virággal, édességgel, apró ajándékokkal kedveskedni, hiszen náluk jobban senki nem érdemli meg. Összegyűjtöttünk egy pár ajándékötletet, amivel meglepheted édesanyádat és még különlegesebbé teheted az Anyák napját!

ápr21
Tavaszi ékszer inspiráció
Tavaszi ékszer inspiráció

Habár manapság ékszerek és bizsuk terén sokféle stílus és irányzat él egymás mellett, kétségtelen, hogy idén tavaszra kirajzolódtak olyan trendek, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Minimál, kifinomult, egyszerre klasszikus és kísérletező darabokat hozott nekünk a tavasz.

Már08
Fenntarthatóság a mindennapokban
Fenntarthatóság a mindennapokban

A fenntarthatóság kifejezéssel nagyon sok helyen találkozhatsz, megjelenik marketingkampányokban, internetes portálokon, televízióban. A szó valódi tartalmával azonban lényegesen kevesebb orgánum foglalkozik, pedig egy igazán fontos és lényeges témáról van szó. Te is tehetsz azért, hogy csökkenjen a fogyasztás, a nagymértékű pazarlás, mutatjuk is hogyan!