Ismerd meg a niksen életmódot

Ismerd meg a niksen életmódot
2018-11-14 Kretter Szandra

A dán hygge és a svéd lagom után a hollandok is megismertetnek minket egy újfajta életszemlélettel, ez pedig nem más, mint a niksen, azaz a semmittevés művészete. Fontos tudni, hogy a niksen életmód nem a láblógatást tartja követendő példának. Mindössze bemutatja, hogy nincs azzal semmi gond, ha néha komolyabb célok nélkül teszel valamit – mondjuk bámulod a plafont, zenét hallgatsz, vagy csak az ablakon bámulsz ki hosszú percekig –, ha mindezt a saját örömödre teszed.

A hollandok szerint érdemes észrevenni hogy a niksen tényleg nem a semmittevésre ösztönzi az embereket! Sokkal inkább felhívja a figyelmet arra, mennyire egészségtelen az élet, amit élsz, hiszen rohansz mindenhová, nincs időd szinte semmire, kapkodsz, igyekszel! A lagomhoz hasonlóan a niksen szerint is érdemes lenne észrevenni, hogy a végeláthatatlan túlóráknak és a rengeteg intéznivalónak, teendőnek hosszú távon bizony negatív hatásai lesznek. 

A rohanó világban már teljesen hozzászoktál a reggeli rohanáshoz, a napi feladatok és a meetingek utáni kapkodáshoz. Ehhez képest a niksen talán kicsit sablonosnak, unalmasnak tűnhet. Azonban pszichológiai vizsgálatok  kimutatták, hogy ez nem feltétlenül baj. Számos kutatásból kiderült, hogy az unalom meglepően jó hatással van a mentális állapotra. A  The Atlantic adatai  például rámutattak, hogy a bambulás és az álmodozás elősegíti az agyműködést és serkenti a kreativitást. 

Egy brit tanulmány keretein belül a kutatók kreatív kihívásokkal állították szembe a vizsgált alanyokat. A kutatásban résztvevők egy csoportja a kreatív ötletelés előtt kifejezetten unalmas elfoglaltsággal ütötte el az időt, míg a többiek rögtön a brainstormingra tértek. Az eredmények azt mutatták, hogy sokkal jobban teljesítettek azok az emberek, akik nem rögtön a “lényegre” tértek, inkább hagyták, hogy az elméjük egy kicsit megpihenjen. A niksen tehát nemcsak a mindennapjainkra és a közérzetünkre, de a kreativitásunkra is jó hatással lehet.

Ha valamennyire követed a különféle életstílusok felbukkanását és mibenlétét, akkor talán elgondolkodtatott, hogy mindez egyenlő lenne a mindfulnessel? A mindfulness egyszerűen megfogalmazva tudatos jelenlétet jelent, amikor teljesen megéljük az adott pillanatot. Ilyenkor befelé figyelünk, tudatosan fókuszálunk. Ezzel szemben a niksen az “aktív” semmittevésre biztat, amikor nem koncentrálunk tudatosan, de a kreativitásunk, az elménk, a fantáziánk mégis dolgozik.

A niksent tehát bárhol, bármikor könnyen gyakorolhatod: egy kávézóban, amíg a barátaidra vársz vagy otthon, mikor a kedvenc magazinodat olvasod! Nincs is jobb annál, mint mikor hazaérsz a munkából, letelepedsz a kedvenc karosszékedbe, meggyújtasz egy gyertyát és megpihensz! A lényeg, hogy mindezt úgy tedd, hogy ne vonja el a figyelmedet semmi, felejtsd el egy kis időre a napi feladatokat, gondokat, csak élvezd a pillanatot! Az Uptostyle shopban beszerezhető P.F. Candle Orange cardamom-szója illatgyertya például tökéletes választás az ellazuláshoz – telt, édes illatával garantáltan megnyugtat!

Sokféle életvezetési módszer létezik, nem könnyű köztük kiigazodni, azonban abban mindegyik megegyezik, hogy a magadra szánt idő, a testi-lelki kikapcsolódás nagyon fontos! Csak akkor leszel igazán produktív, ha képes vagy ellazulni, feltöltődni, kilépni a mókuskerékből! Tenni valamit pusztán azért, mert jól esik!

További cikkek amik még érdekelhetnek

feb13
Last minute programötletek Valentin-napra
Last minute programötletek Valentin-napra
By

Megfeledkeztél róla, hogy holnap Valentin nap? Pánikra semmi ok! Ha már nincs időd vásárolni vagy készíteni valami apróságot, akkor sem kell kétségbe esned. Íme néhány last minute tipp, amivel meglepheted szerelmed. Hiszen nincs is szebb és romantikusabb ajándék, mint egy emlék, amire mindketten mosolyogva gondoltok majd vissza.

feb08
Valentin-napi ajándék minden érzékszervnek
Valentin-napi ajándék minden érzékszervnek
By

Ha idén valami hasznosat és egyedit adnál a párodnak Valentin-napra, akkor felejthetetlen ajándékélmény lehet egy olyan összeállítás, ahol minden érzékszervnek fontos szerepe van. Nincs más dolgod, mint öt apróságot becsomagolni és felcímkézni, hogy éppen melyik érzékszerv kényeztetésére fókuszál az adott ajándék. Ha kedvet kaptál egy kis kreatív meglepetés gyártáshoz, olvass tovább!

feb06
5 stílusos ajándék férfiaknak Valentin-napra!
5 stílusos ajándék férfiaknak Valentin-napra!

Igaz, a szerelemben minden nap Valentin-nap, azonban a nagy rohanásban, sűrű hétköznapokban sokszor elfelejtünk randevút szervezni, ajándékokkal kedveskedni. Február 14. azonban jó alkalom arra, hogy megajándékozd szerelmedet valami kedves különlegességgel – és ne aggódj, férfiaknak ajándékot találni könnyebb feladat, mint gondolnád!

feb05
5 Valentin-napi ajándéktipp lányoknak!
5 Valentin-napi ajándéktipp lányoknak!

Közeleg a Valentin-nap és biztosak vagyunk benne, hogy te is szeretnéd meglepni szerelmedet valamivel, aminek biztosan örülne! Ha tanácstalan vagy, mit is vegyél neki, mutatunk pár ötletet, melyek segítségével garantáltan mosolyt csalsz majd kedvesed arcára!