Jótevő karácsony a Maacrafttal

Jótevő karácsony a Maacrafttal
2015-11-21 Greta Dobai
In DESIGN

 

Az ajándékozás mindig kihívás és mindenki szeretné, ha eredeti, személyes ajándékkal lepné meg a szeretteit, üres gesztus helyett.

A Maacraft social workshop ezért is állt elő a karácsonyi ajándékcsomagjaival, melyek amellett, hogy látványosak, szeretettel teliek és hasznosak, megvásárlásukkal még jót is tehetünk.

Minden bevétel egyben támogatás is, ami a Miskolci Autista Alapítványt illeti.

Mi is az a MAACRAFT?


A MAACRAFT egy szociális műhely, ahol izgalmas termékeket – designerek és más szakemberek segítségével – állítanak elő a Miskolci Autista Alapítvány autista és értelmi sérült fiataljai. Az egyedi, design fókuszú foglakoztatási programból keletkező bevétel az egyetlen forrása lehet a támogatásra szoruló, sérült munkavállalóknak. A termékek készítése során pedig fejlődhetnek a kognitív képességeik a technikai tudásuk is, amellett, hogy a munka elfoglaltságot és egyfajta terápiát jelent számukra.
Ebben a foglalkoztatási formában mindenki számára fontos, hogy hasznos, szerethető és stílusos termékeket hozzanak létre, aminek valódi piaci szerepe is van.

A márka mögött a Miskolci Autista Alapítvány és Szalkai Dani designer áll, aki formatervezőként végzett a budapesti MOME-n. Már a diplomamunkája is egy, az autizmushoz kapcsolódó ruhakollekció volt, a Perceptual Thinkers.

Dani bátyja autizmussal él, a Miskolci Autista Alapítványt pedig a szülei hozták létre még a kilencvenes évek elején. Majd 2012-ben egy egyetemi projekt kapcsán kezdett el újra közelebb kerülni az autizmushoz, és ebben az évben két másik tervezővel meg is szerveztek egy workshopot az Alapítvánnyal közösen. Ennek a sikere indította el a Maacraft porgramot.

A designnak van egy társadalomformáló ereje is, ami a Maacraft esetében kézenfekvő, hisz adott a designer, vagyis Dani, akinek megvan az eszköze ahhoz, hogy segítse a sérült embereket. Munkájuk, céljuk és sikereik vannak, így tudnak üzenni és tartani a kapcsolatot a világgal. Azonban fontos megemlíteni, hogy a tárgyak nem azért versenyképesek és sikeresek, mert egy ilyen háttértörténete van, hanem mert nagyon erős a designjuk.

A műhely nem titkolt célja, hogy önellátó legyen. Ennek egyik lépése, hogy a karácsonyi csomagok hozzávalóinak nagy része az alapítvány terápiás kertjében termett, itt történt a teák és fűszerek szárítása is, az AU workshop csodálatos meditációs és szárító kamrájában.

A Maacraft már eddig is alkotó, kreatív emberek hálózatát alakította ki, akik változatosan segítik a fiatalokkal való munkát. Az AU workshop szárítója mellett ilyen volt az Édességlabor, akik segítettek a legjobb süti elkészítésében vagy a csodás Cellux Csoport, akik közös workshopokat rendeztek a műhely dolgozóival.

Ajándék telve szeretettel


A csomagok úgy álltak össze, hogy a nyár ízeit konzerváló csomagok, tökéletes kellékei legyenek egy meleg, gyertyafényes, tökéletes téli estének.
A Maacraft bútoraival bizonyított minőség jelenik meg a minimalista fa, ünnepire festett dobozokon is, melyek újrahasznosíthatóak és csomaglóanyag mentessé teszik a karácsonyt. A tartalom pedig külön szót érdemel. Telt ízű gyógy- és herba teák, szörpök, fűszerek és omlós sütik, fa kínálók és fűszerek tele szeretettel, látványos, szintén újrahasznosítható csomagolásban.
A műhely 4 mérettel is készült, ahol a legnagyobb csomag piknik kosárban érkezik, a legkisebb pedig apró gesztus értékű ajándékként is megállja a helyét.

A karácsonyi ajándékok mellett természetesen a műhely többi terméke is elérhető, a webshop mellett a nagyobb karácsonyi design vásárokon is, mint az Ajándék Terminál és a WAMP. Repertoárukban megtalálhatók asztalok, padok, tárolódobozok és fűzfa puffok is. A bringásoknak is kedveztek, hisz többféle biciklis kosaruk is van, a klasszikusoknak a rusztikus fonott kosarat ajnáljuk, a minimál kedvelőknek pedig a letisztult formatervezésű furnérlemez “kosarat”.  Mi nagyon örülnénk egy fehér-natúr fa tárolódoboznak a karácsonyfa alatt, amely tökéletes írószerek tárolására, és az asztalon is remekül mutat, de a fonott MILKCAP puffuk is remek kiegészítője lenne a nappalinak.  

Úgy gondoljuk, hogy a Maacraft új értelmet adott a hagyományos “Jobb adni, mint kapni” közmondásnak. Nektek, hogy tetszik?

 

További cikkek amik még érdekelhetnek

Júl20
Környezettudatos szépségápolás
Környezettudatos szépségápolás

Néha a boltokban vásárolt kozmetikumokkal többet ártunk bőrünknek, mint amennyit segítünk velük. A másik probléma, amelyet figyelembe kell vennünk a drogériás termékek vásárlásánál, hogy csomagolásuk korántsem környezetkímélő módon van kifejlesztve. A harmadik része pedig, hogy nem is túl költséghatékony megoldás – elvégre majdnem mindenre van olcsóbb, házi praktika: íme egy pár környezettudatos szépségápolási trükk! 

Júl18
Öltözködés a magasságodnak megfelelően
Öltözködés a magasságodnak megfelelően
By

A biztos testtudattal rendelkező nők ismerik az adottságaikat, tudják mi áll jól nekik és bátran hangsúlyozzák ki legszebb részeiket öltözködésükkel. Ha még nem rendelkezel magabiztossággal ezen a téren és a tanácstalan vagy a magasságodhoz és a stílusodhoz is passzoló ruhák megtalálásában, akkor olvass tovább!

Júl16
Időbeosztás nyári időszámítás szerint
Időbeosztás nyári időszámítás szerint
By

A nyár során gazdagodhatsz a legszebb pillanatokkal, de sokan nem az időbeosztás nagymeseterei. Ha nem szeretnéd elpazarolni az extra időt, vess egy pillantást 5+1 tippünkre, melyek garantáltan segítenek motiváltnak és produktívnak maradni a forró hetek alatt is!

Júl10
Lagom – az éppen elég filozófiája
Lagom – az éppen elég filozófiája

Ahogy a hygge és a sisu, a lagom sem fordítható le szó szerint magyarra. Linnea Dunne, írónő a Svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz című könyvében az “éppen elég, pont helyes” egyszavas megfelelőjének írja le. Tény, hogy a mértékletesség nem a svédek találmánya, mégis, a lagom életstílusként való felfogása az egész svéd társadalom viselkedéskultúrájára kiterjed.