A rendrakás művészete: KonMari technika

A rendrakás művészete: KonMari technika
2016-07-13 uptostyle.hu

Már több cikkünkben írtunk a letisztult dolgozószoba fontosságáról, most egy kicsit jobban elmélyedünk a témában és a japán Marie Kondo rendrakási tanácsait vesszük rosta alá.

Engedd el a dolgokat, hogy a fontosabbaknak helyet adj

Mielőtt bármilyen rendrakáshoz, tárgyak kidobálásához hozzákezdesz, gondolkodj el azon, miért is lesz jó egy csetresz mentes térben élni. Persze, tisztaság és rend uralkodik majd, de ennél kicsit több kell az elhatározáshoz. Ássunk kicsit mélyebbre: ha a rend állandósul, többször tudsz bulikat szervezni, végre lehet házikedvenced, vagy felszabadíthatod a kreativitásod, mert lesz hely a hobbijaidnak. Kondo szerint a helyfelszabadítással több teret engedünk azoknak a dolgoknak, amik boldoggá tesznek minket.

Tartsd meg az öröm szikráját jelentő tárgyakat

Mit is jelent ez tulajdonképpen? Kondo szerint minden olyan tárgyat megtarthatsz, ami örömmel tölt el. Szortírozásnál vedd kezedbe a kidobásra szánt tárgyakat, tanulmányozd kicsit és tedd fel önmagadnak a kérdést: “milyen érzéseket kelt bennem és tudok-e élni nélküle”? Ezen képesek vagyunk elcsúszni, de például a könyvek tartozhatnak kivétel alá. Ha van olyan tárgyat, amire kétség nélkül rávágod, hogy “erre szükségem van”, akkor nem érdemes megválni tőle, mindegy ki mit mond.

“Majd egyszer valamikor” sose működik

Ez egy aprócska hazugság, amivel magunkat hitegetjük. Azok a tárgyak, amikre valamikor majd szükség lesz, nem biztos, hogy maradandó dolgoknak kell maradniuk. Gondoljunk például a több éves magazintömbökre, vagy a polc tetején lévő, kismillió szépségápolási termékre. Nem azért tartogatjuk őket, mert annyira szeretjük mind, hanem mert tartunk attól, pazarlunk vagy egyszer valamikor szükség lesz rá – pedig nincs is, csak félünk az elvesztésük gondolatától. Kondo elmélete szerint mindent, ami már egy ideje használatlanul hánykolódik a lakásban, ki kell iktatni.

Bánj úgy a holmiddal, mintha az élne

Furcsa meghatározás,nem? Ha belegondolsz mégis, hogyan bánunk a mindennapi dolgainkkal: minden cécó nélkül vágjuk le a kabátunkat, cipőnket, kulcsunkat az ajtóban; a szekrényt teletömjük alsóneműkkel és zoknikkal, míg a legkevésbé használt cuccainkat a komód leghátsó szegletébe rejtjük. Ebből lesz a hatalmas rendetlenség és még Te is elveszel a tárgyaid közt. 
Hogy megelőzzük ezt az állapotot, fontos, hogy megbecsüld a használati cikkjeidet. Rendszerezve, rendben tárolni őket, hogy ők is levegőhöz jussanak és Te is belásd a dolgaidat egy pillanat alatt. Ezzel a metódussal egy képzeletbeli “köszönömöt” is mondasz a tárgyaknak, mielőtt elrakod őket az egész napos használat után.

A tárgyaid tükrözik a lelkiállapotod

Vajon miért nem tudsz bizonyos tárgyakat elengedni? Kondo szerint, ha érzelmileg ragaszkodunk bizonyos tárgyakhoz – félünk a jövőtől, nosztalgiázunk a múlton. Ha kinyitjuk például az íróasztal fiókunkat, biztos találunk múltidézésre alkalmas tárgyakat – képeslapok, tengerparton gyűjtött kagylók, régi füzetek -, amikre nézve egyből felugrik a bizonyos emlék. Ez mind szép és jó, de ezek a tárgyak csak a múltba visznek vissza és Kondo arra bátorít, a jelent kell ünnepelni. Ha ezt sikerül megérteni, akkor ezeknek a nosztalgikus tárgyaknak sem lesz többé hatalmuk feletted.

Ezek csak az első lépések voltak egy rendszerezettebb, letisztultabb lakás megvalósításához, de reméljük segített vagy legalábbis inspirált a japán hölgy metódusa. Tarts velünk legközelebb is, amikor gyakorlati tippeket is adunk a rendszerezettebb élethez! 🙂

További cikkek amik még érdekelhetnek

máj06
Kinfolk magazin
Kinfolk magazin
By

Ismered a kreatív emberek nemzetközi lapjaként számon tartott Kinfolk magazint? Ez a negyedévente megjelenő kiadvány olyan témákban szélesíti az olvasó látókörét, mint az otthon és otthonteremtés, a munka, a stílus, a gasztrológia és a kultúra. Minden szám az aktuális évszak köré épül és minőségi kontenttel lát el, ezért érdemes minél előbb beszerezned a sajátodat!

ápr28
5+1 ajándék Anyák napjára
5+1 ajándék Anyák napjára

Május első vasárnapja mindig az édesanyák ünnepe. Ezt a napot teljes mértékben nekik kell szentelni: virággal, édességgel, apró ajándékokkal kedveskedni, hiszen náluk jobban senki nem érdemli meg. Összegyűjtöttünk egy pár ajándékötletet, amivel meglepheted édesanyádat és még különlegesebbé teheted az Anyák napját!

ápr21
Tavaszi ékszer inspiráció
Tavaszi ékszer inspiráció

Habár manapság ékszerek és bizsuk terén sokféle stílus és irányzat él egymás mellett, kétségtelen, hogy idén tavaszra kirajzolódtak olyan trendek, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Minimál, kifinomult, egyszerre klasszikus és kísérletező darabokat hozott nekünk a tavasz.

Már08
Fenntarthatóság a mindennapokban
Fenntarthatóság a mindennapokban

A fenntarthatóság kifejezéssel nagyon sok helyen találkozhatsz, megjelenik marketingkampányokban, internetes portálokon, televízióban. A szó valódi tartalmával azonban lényegesen kevesebb orgánum foglalkozik, pedig egy igazán fontos és lényeges témáról van szó. Te is tehetsz azért, hogy csökkenjen a fogyasztás, a nagymértékű pazarlás, mutatjuk is hogyan!