Ki dönt az Év Színéről?

Ki dönt az Év Színéről?
2018-01-18 Dori

Az Év Színének megválasztását minden évben nagy várakozás és sok találgatás veszi körül. Nem csoda, hiszen nagyban befolyásolja majd az aktuális trendeket a divatipartól kezdve a grafikusokon át, mindenki inspirálódik belőle. Most utána jártunk, hogy zajlik a döntési folyamat!

A Pantone egy New Jerseyben található cég, melyet  legtöbben a Színegyeztető Rendszerükről (PMS) ismernek. Ez egy szabadalmaztatott színtér, melyet a legtöbb iparág használ,de főleg nyomtatásban alkalmazzák. A PMS létrejöttének elsődleges célja az volt, hogy a tervezők be tudják tartani a színhűséget, amikor az adott szín termelési fázisba kerül, függetlenül attól, milyen berendezést használtak a szín előállítására. Ez a rendszer széles körben elterjedt a grafikus tervezők, a reprodukálók és a nyomdák között.

A divatot hűen követők azonban egészen más miatt figyeltek fel a Pantone-ra, ez pedig Év Színe választás. Idén, 2018-ban az „Ultra Violet” lett kikiáltva a fő árnyalatnak, amiért kevés minimalista mutatott kitörő lelkesedést. Viszont ez nem nem egy kötelező viselet, vagy trend, csupán egy opció és inspiráció a tervezőknek. A vállalat 2000 óta nevezi meg az év színét. Ehhez évente kétszer, titkos találkozókat szerveznek Európában a szín standardizáló szakma különféle nemzeteinek képviselőivel. A szín kiválasztását két prezentációkkal és vitatkozással teli nap előzi meg. A döntésben közrejátszik a korszellem is, azaz az aktuális trendek, irányzatok inspirálják. 2011-ben a Lonc virág volt az év színe és azt mondták „Stresszes időben, kell valami, ami felemeli a lelkünket. A Lonc elbűvölő, serkentő színe, ami adrenalint ad.”

A találkozó eredményét a Pantone Viewben teszik közzé, amely így megvásárolhatóvá válik a lakberendezők, virágkötők és többi vásárló orientált vállalat számára. Ennek az ára 750 dollár, így sejthetjük, hogy a divatosan hangzó nagy cím mögött nem csak jótékonykodás rejlik, hanem kőkemény üzlet is.

Ti mit gondoltok az Év Színéről: Hasznos és inspiráló, vagy csak a képzelőerőt korlátozza?

OLVASS TOVÁBB A JOURNALUNKBAN

További cikkek amik még érdekelhetnek

dec02
Mikulás napi nosztalgia
Mikulás napi nosztalgia

Az ünnepi hónap elejére jellemzően mindig felhalmozódnak a kötelességek és határidős feladatok, próbáljuk utolérni magunkat, rohanunk, igyekszünk minden ajándékot időben beszerezni. Annak érdekében, hogy minél nyugodtabban, örömtelibben teljen a december, idén kizárólag pihenéssel és egy klasszikus Mikulás-váró rituáléval töltődünk fel.

nov25
Esti rutin a nyugodt reggelekért
Esti rutin a nyugodt reggelekért

Mai, rohanó világunkban nagyon ritka az az ember, aki nyugodtan, ráérősen, időben el tud készülni reggelenként. Kevés az idő, hiszen ébredés után még bőven van feladatod, mielőtt kilépsz az ajtón.
Fontos, hogy kialakíts egy jól betartható esti rutint, ami segít a reggeleket könnyebbé, gyorsabbá tenni! Ennek kivitelezésében próbálunk segítséget nyújtani.

nov14
Ismerd meg a niksen életmódot
Ismerd meg a niksen életmódot

A dán hygge és a svéd lagom után a hollandok is megismertetnek minket egy újfajta életszemlélettel, ez pedig nem más, mint a niksen, azaz a semmittevés művészete.

nov12
Stockholm Guide
Stockholm Guide

Ha imádod a divatot, a lakberendezést, az építészetet és a kávét, akkor muszáj ellátogatnod Stockholmba. A svéd főváros mindegyikben kiemelkedik, és akár egy hosszú hétvége is életreszóló élmény lehet (de persze, ha megoldható, menj több napra).
Összeszedtünk egy kis válogatást (saját tapasztalatok alapján), hogy mi az, amit feltétlenül ejts útba, ha Stockholmban jársz.